Δεν είναι λίγες οι παθήσεις όπου οι ενδοαρθρικές εγχύσεις είναι η λύση στο πρόβλημα των ασθενών. Η έγχυση φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να καθυστερήσει την εξελικτική εκφυλιστική πορεία μίας άρθρωσης, να ανακουφίσει από τον πόνο τον ασθενή ή να μειώσει την φλεγμονή. Επίσης, η παρακέντηση μίας άρθρωσης, μπορεί να έχει αποκλειστικά διαγνωστικό χαρακτήρα για να κατευθύνει τον κλινικό Ρευματολόγο στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ή οι επιπλοκές από την διαδικασία είναι σπάνιες.

Ενδοαρθρικές εγχύσεις - PRP (platelet rich plasma)

Μεγάλη επίπεδη ρομβοειδής πλάκα από κρύσταλλο χοληστερόλης σε αρθρικό υγρό από ασθενή με λαχνοοζώδη υμενίτιδα. Επίσης, παρατηρούνται ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια.

(Η ανάλυση του αρθρικού υγρού έγινε στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο BioAcuHealth)

Απεικόνιση με MRI γόνατος και MSUS ασθενούς με λαχνοοζώδη υμενίτιδα. Η θεραπεία βασίζεται σε υμενεκτομή με ολική αρθροπλαστική του γόνατος.

PRP (Platelet Rich Plasma)


Η μέθοδος PRP (θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι μία μορφή αναγεννητικής ιατρικής που μπορεί να αξιοποιήσει την ικανότητα του οργανισμού μας να θεραπεύεται ενισχύοντας τους φυσικούς αυξητικούς παράγοντες που χρησιμοποιεί το σώμα για να θεραπεύσει τους ιστούς.Η θεραπεία PRP χρησιμοποιεί ενέσεις από συγκεντρωμένο όγκο αιμοπεταλίων του ίδιου του ασθενούς για να επιταχύνει την επούλωση τραυματισμένων τενόντων, συνδέσμων, μυών και αρθρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ενέσεις PRP χρησιμοποιούν το σύστημα επούλωσης κάθε ασθενούς για την βελτίωση των μυοσκελετικών προβλημάτων.Οι ενέσεις PRP προετοιμάζονται λαμβάνοντας το δικό σας αίμα από μία περιφερική φλέβα και τοποθετώντας το σε ειδικά σωληνάρια. Με τη χρήση μίας φυγόκεντρου σε συγκεκριμένες στροφές και χρονικό διάστημα γίνεται ο διαχωρισμός των συστατικών του αίματος και λαμβάνεται μόνον το υπερκείμενο του συγκεντρωμένου αίματος πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Αυτά τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια στη συνέχεια εγχέονται απευθείας στον τραυματισμένο ή νοσούντα ιστό του σώματος (π.χ. άρθρωση του γόνατος). Έτσι, απελευθερώνονται αυξητικοί παράγοντες που διεγείρουν και αυξάνουν τον αριθμό των επανορθωτικών κυττάρων που παράγει το σώμα σας. Η υπερηχογραφική απεικόνιση, χρησιμοποιείται πριν της έγχυση του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, αλλά στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.